divendres, 11 d’abril del 2014

FRACTALS






Avui he quedat captivat per la meravellosa imatge dels fractals. La primera persona en definir aquesta paraula va ser el matemàtic Benoît Mandelbrot



Fractal és el nom donat pels científics als models realitzats per l’acció de  la naturalesa seguint sistemes caòtics hol·lístics en que les diferents parts interactuen per formar imatges i formes que es van repetint.



        


Com podem observar, el bròquil segueix una espiral logarítmica anomenada Espiral dorada o àuria descoberta per Durero i està associada a les propietats geomètriques del rectangle daurat. La raó del creixement és Phi, és a dir la raó daurada. Aquesta espiral la podem trobar en diverses figures de la naturalesa com les galàxies.


       


Per acabar us deixo amb un Haiku que exemplifica aquest concepte:

"En un gra d'arròs hi ha amagat tot l'Univers,
en la meva olla he posat a coure
 muntanyes i rius".
                                                                             Taisen Deshimaru


http://thales.cica.es/rd/Recursos/rd99/ed99-0648-02/durero.html
http://es.wikipedia.org/wiki/Espiral_dorada

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Preciosa aquesta entrada, Manuel.

Sovint fugim del caos i ens obsessionem pel control i per la seguretat aparent que ens brinden els sistemes ordenats, perdent de vista que “existeix un ordre ocult dins del caos”, com diu en Campàs.

En el marc de la Teoria del Caos, la “Llei del vòrtex” ens parla de la creativitat de la natura com un fenomen d’autoorganització capaç de crear les formes més belles. I ens convida a oblidar-nos d’aquesta obsessió pel control i per l’ordre i de la por a l’ambigüitat i a la incertesa, per descobrir que el caos pot estimular la nostra creativitat i que utilitzant el material caòtic de les nostres pròpies vides, podem crear ordre i bellesa tal com fa la natura, perquè nosaltres hi formem part, som éssers naturals.

M’agrada molt el fragment dels “Estudis sobre la teoria del caos” de Campàs que diu:
“La teoria del caos ens ensenya que quan la nostra perspectiva psicològica canvia –mitjançant els moments d’amplificació i bifurcació-, els nostres graus de llibertat s’expandeixen i experimentem la veritat i l’ésser: aleshores som creatius, i allí es revela el nostre veritable jo”.

Deixem-nos emportar, ni que sigui una mica, pel caos!!!

Betsaida ha dit...

Bon Vespre Ascen,

Estic d'acord que aquesta obsessió pel control en les nostres vides ens comporta perdre, no solament la llibertat, sinó la creativitat i el plaer de submergir-nos en el desconegut.

atentament
manel