dijous, 17 d’abril del 2014

GEEKS






El terme geek el traduim literalment per sonat, guillat, tocat del bolet, etc., i serveix per designar el que avui dia anomenem Friki. Si anem al Wiktionary ho defineix així: friki, expert en un camp tècnic, sobre tot a veure amb els ordinadors; persona intensament interessat en un camp o un passatemps en particular; persona fora de moda o socialment indesitjables.

El que és realment interessant és l'impacte i el tomb que aquestes persones (indesitjables?) estan fent en els hàbits lingüístics, en un camp que va començar en el món de la informàtica i que ara comença a afectar altres àmbits de la vida quotidiana. Aquesta manera de comunicar-se en la xarxa o millor dit de “ciberparlar” (Netspeak, Chastpeak) hem de situar-la fora del tòpic popular que presenta l'escriptura ideofonemàtica com una prova del desconeixement de la norma per part dels usuaris i, segurament, té el seu origen en estratègies d'estalvi tipogràfic de simplificació del codi d'escriptura. Alguns exemples són l'omissió de vocals (pr “per”), simplificació de consonants (Ke “que”) o abreviacions (ptns “petons”, tbe “també”); també trobem omissió d'accents, de dièresis o majúscules, etc. Aquest tipus d'argot dels usuaris de la xarxa (mòbil, tauletes, ordinadors) a Internet ha sigut denominat per alguns escriptors com “parla escrita” i està més estesa principalment, encara que no únicament, en la gent jove.

A nivell de teclat s'ha fet un argot en ajuntar diferents signes amb una capacitat d'enginy important.
                                                    




Com està canviant aquestes tendències de la xarxa a expressions de la vida diària són moltes i molt variades. Com que no tenim a un interlocutor davant nostre s'han creat els anomenats emoticones per manifestar les nostres emocions. 
















Evolucionem entre tots en un món canviant com és la xarxa.






http://en.wiktionary.org/wiki/geek

David Crystal. El lenguage e Internet. ed. University Press. Madrid, 2002.