dijous, 15 de maig del 2014

Hiperficció



Amb el nom d'hiperficció podem trobar a la xarxa, una manera diferent d'escriure i de treure el geni creatiu en una nova manera de fer narrativa hipertextual. L'hipertext ens aporta noves maneres d'escriure i de llegir, que ens permet que el text es pugui bifurcar quan li sol·licitem, això és possible gràcies als hipervincles o referències encreuades automàtiques que ens enllacen amb altres documents. El llenguatge utilitzat per l'hipertext és HTML o el metallenguatge SGML.

El lector triarà el camí amb la possibilitat de fer una lectura seqüencial o no de la història, per mitjà d'aquests punts d'activació (els coratges) dels enllaços. Aquesta manera diferent d'escriure i de llegir altera la relació tradicional que tenim en posar-nos davant d'un llibre, sobretot l'autor ha de ser prou hàbil per fer que el lector no es perdi en un maremàgnum de camins sense coherència que li faci perdre el fil de la història. Tanmateix podem trobar que moltes narracions d'hiperficció no tenen un principi establert i moltes vegades no tenen un final. Altres versions permeten al lector modificar l'obra, directament o col·laborant amb l'autor, per aquest motiu trobem dos tipus diferenciats d'hiperficció:

  • Hiperficció constructiva o col·laborativa, on el lector pot modificar la història o és el treball de diferents autors.
  • Hiperficció explorativa, que solament té un autor, però dóna llibertat al lector per prendre decisions sobre els camins de la seva lectura.

Un altre tipus dintre de la narrativa hipertextual és la hipermèdia, la creació de les novel·les mitjançant nodes (hipervincles, enllaços) per fer que el lector pugui triar camins infinits i plens de possibilitats com música, imatges i vídeos, etc. Posats a imaginar penseu com una narració pot fer que el lector interactuï amb els personatges i pugui veure i sentir el mateix que ells. Si el personatge sent una cançó nosaltres podrem sentir-la també per mitjà d'un node que ens portarà a la web on es troba la melodia i si mira una escena d'una pel·lícula la podrem visualitzar per mitjà d'un enllaç. En aquest punt recomano una novel·la hipermèdia anomenada Golpe de gracia.


https://pendientedemigracion.ucm.es/info/especulo/numero25/hiperfic.html